Dit voorjaar start Service Apotheek met het project ‘Nierfunctie prikken’.

Dit project won in 2014 de Eerstelijns Innovatieprijs van Achmea. Vanaf mei 2015 plaatst Service Apotheek in ongeveer 350 vestigingen, verspreid over Nederland apparatuur om de nierfunctiewaarden van patiënten te kunnen meten. Met deze zogenaamde point of care-test meters is het voor de apotheek mogelijk om in enkele minuten de nierfunctiewaarde van een patiënt te bepalen. Lees hier alles over.

Een goede nierfunctie is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam.

De nierfunctie neemt tijdens het ouder worden geleidelijk af. Gelukkig hebben de nieren een grote reservecapaciteit. Bij sommige mensen gaat de nierfunctie echter sneller achteruit. Dat hebben de meeste mensen in eerste instantie niet in de gaten. Pas als de nieren nog maar voor 30 procent werken ontstaan er klachten. Lees verder.

Help, mijn nierfunctie is niet goed!

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen chronische nierschade; dat is ongeveer zes procent van de bevolking.  Diabetes en hoge bloeddruk zijn de belangrijkste oorzaken hiervan, maar ook de leeftijd speelt een rol. Misschien heeft u net te horen gekregen dat uw nierfunctie verminderd is. Wat betekent dit eigenlijk?

Nierschade in beeld

Hier kunt u kijken naar een korte video waarin wordt uitgelegd hoe nierschade van invloed is op het gebruik van medicijnen.

Wat doen de nieren in ons lichaam?

Een mens heeft twee nieren. Ze zitten links en rechts aan de achterkant van ons lichaam onder de ribben. Een mens kan niet zonder zijn nieren; we hebben er ten minste één nodig om normaal te kunnen leven. Wat doen de nieren nou eigenlijk precies in ons lichaam?